عملکرد اصلی کلیه دفع مواد زائد و مایعات اضافی از بدن است که از راه ادرار از بدن خارج میشوند. تولید ادرار مراحل بسیار پیچیدهی دفع و باز جذب دارد. این فرایند برای حفظ تعادل پایدار بین مواد شیمیایی بدن ضروری است. تنظیم حیاتی پتاسیم، مواد اسیدی و نمک بدن بر عهده کلیهها است. کلیهها همچنین هورمونها و ویتامینهایی را تولید میکنند که بر عملکرد دیگر اندامها اثر میگذارد. برای مثال یکی از هورمونهای تولید شده توسط کلیهها تولید گلبول قرمز را تحریک میکند. به علاوه کلیه هورمونهای دیگری ترشح میکند که یکی از آنها فشار خون را تنظیم میکند و بقیه نیز متابولیسم کلسیم را کنترل میکنند.
بیماری های کلیه
بیماریهای کلیوی به اختلالهایی گفته میشود که به کلیهها یعنی دو اندامی آسیب میزند که هورمونهای معینی را تولید میکنند و میزان مواد شیمیایی را در خون تنظیم میکنند.
انواع بیماری کلیه
ناراحتی کلیه معمولاً هر دو کلیه را درگیر میکند. اگر بیماری توانایی کلیه را در دفع و تنظیم آب و مواد شیمیایی مختل کند، مایع اضافی و مواد زائد در بدن جمع میشود و علایم و ورم شدید اورمی (نارسایی کلیه) بروز مییابد.
بیماری های داخلی: بیماری های داخلی کلیه مانند نارسایی کلیه، عفونت مجاری ادراری و سندرم نفروتیک به وسیله نفرولوژیست درمان می شوند. ممکن است بیماران مبتلا به نارسایی پیشرفته کلیوی نیازمند درمان هایی چون دیالیز و پیوند کلیه باشند.
بیماری های جراحی: بیماری های جراحی کلیه مانند سنگ کلیه، مشکلات پروستات و سرطان مجاری ادراری توسط اورولوژیست ها از طریق جراحی، آندوسکوپی و لیتوتریپسی (سنگ شکن) صورت می پذیرد.
اختلالهای ارثی
امکان انتقال اختلالهای ارثی به هر دو جنس مونث و مذکر وجود دارد. این نوع بیماری کلیوی معمولاً با علائمی بالینی از دوره نوجوانی تا بزرگسالی همراه است. شایعترین نوع بیماری کلیوی ارثی بیماری کلیه پلی کیستیک است. سندرم آلپورت، نفریت (التهاب کلیه) ارثی، هیپراگزالوری اولیه و سیستینوری نیز جزء اختلالهای ارثی کلیوی به شمار میآیند.
بیماری مادرزادی
بیماری مادرزادی کلیه معمولاً ناهنجاری و بدشکلی مجاری تناسلی ـ ادراری را شامل میشود و به نوعی انسداد منجر میشود که به نوبه خود عفونت و یا تخریب بافت کلیه را در پی دارد. از بین رفتن بافت کلیه پیشرفت میکند و در نهایت به نارسایی مزمن کلیه منجر میشود.
بیماری کلیوی اکتسابی
بیماریهای اکتسابی بسیارند و دانش واژه عام نفریت یا التهاب کلیه برای آنها به کار برده میشود. شایعترین نوع نفریت گلومرول نفریت است که علل متعددی دارد.
علائم بیماری کلیه
اگر چه بسیاری از بیماریهای کلیوی تا مراحل پیشرفته نشانه و علامتی ندارند، حداقل شش نشانه هشدار وجود دارد که بیانگر ابتلا به ناراحتی کلیوی است:
- سوزش ادرار یا مثانه دردناک
- تکرر ادرار
- ادرار خونی
- پف کردن دور چشم، ورم کردن دست و پا
- درد در ناحیههای کوچکی از پشت بدن دقیقاً زیر دندهها
- بالا بودن فشار خون
درمان
بعضی بیماریهای کلیوی را میتوان با موفقیت درمان کرد، اما شماری دیگر پیشرفت میکنند و به از کار افتادگی کلیه منجر میشوند که درمان آن نیاز به دیالیز و یا پیوند کلیه دارد. برای مثال عفونت کلیه و سنگ کلیه غالباً با موفقیت درمان میشود. التهاب مزمن گلومرول (گلومرولونفریت) شایعترین بیماری کلیوی است که به آهستگی پیشرفت میکند و تبدیل به نارسایی کلیه میشود. پزشک داروهای خاصی را تجویز میکند یا رژیم غذایی مخصوصی را توصیه میکند.
برای رزرو وقت جهت تشخیص و درمان بیماری های کلیه می توانید با شماره ۰۱۷۳۳۲۹۵۷۰۰ مطلب دکتر اکبرنژاد تماس حاصل نمایید.