ناتوانی یک زوج در باردار شدن پس از یک سال رابطه جنسی بدون جلوگیری از بارداری را نازایی تعریف می کنند. ناباروری در ۱۵-۱۰ % از زوج ها دیده می شود. ۴۰ % مشکلات به آقایان، ۴۰ % به خانم ها و ۱۰ % به هر دو ارتباط دارند.
علل ناباروری (نازایی) خانم ها
۱- اختلال در تخمک گذاری
۲- اختلال در لوله های رحمی
۳- اندومتریوز
۴- اختلال در گردن رحم یا رحم
۵- مشکلات دستگاه ایمنی بدن
علل ناباروری (نازایی) مردان
۱- واریکوسل
۲- عفونت های دستگاه تناسلی
۳- عدم نزول بیضه ها
۴- کوچک بودن بیضه ها
۵- ضربه به بیضه ها
۶- دیابت
۷- سابقه چرخش بیضه (تورشن بیضه)
۸- اختلالات هورمونی
۹- سابقه جراحی کشاله ران یا بیضه ها
۱۰- عفونت های مقاربتی
۱۱- مصرف بعضی از داروها
۱۲- آلوده شدن به فلزات سنگین
۱۳- افزایش حرارت بیضه ها (مانند استفاده مداوم از سونا، جکوزی، پوشیدن لباس های تنگ، گذاشتن طولانی مدت لپ تاپ روی پاها، رانندگی طولانی مدت و یا شغل هایی با محیط گرم)
۱۴- فشارهای روانی و یا استرس با ایجاد اختلالات هورمونی می توانند باعث نا باروری شوند.
۱۵- سیگار می تواند بر تعداد و حرکت اسپرم اثر بگذارد.
تشخیص باروری
اولین و ساده ترین آزمایش در بررسی باروری یک زوج نابارور، آنالیز منی یا اسپرموگرام است. بر اساس نتایج آن، می توان اقدامات تشخیصی دیگر مانند آزمایش بررسی هورمونها در خون، سونوگرافی و یا تست های ارزیابی ژنتیک و آسیب کروموزومی و حتی نمونه گیری (بیوپسی) از بیضه ها انجام داد.
در اسپرمو گرام، حجم کل، تعداد، میزان تحرک و سرعت و شکل اسپرم ها مورد ارزیابی قرار می گیرند.
درمان ناباروری (نازایی) در مردان
ابتدا با شناسایی علت ناباروری ( نازایی )، باید به درمان زمینه نا باروری، مانند واریکوسل یا درمان هورمونی، پرداخت. با توجه به اینکه پروسه تولید و بلوغ اسپرم چندین ماه طول می کشد، در نتیجه درمان مازایی مردان می تواند ماه ها و یا سال بطول انجامد. در طی این مدت بیماران باید از قرار گرفتن در گرمای شدید مانند سونا و جکوزی خودداری نمایند. عدم مصرف سیگار و الکل، نپوشیدن شلوار های تنگ، حفظ وزن متناسب، مصرف داروها و مکمل های آنتی اکسیدان تجویز شده توسط پزشک معالج و کاهش استرس و فشارهای روحی کمک کننده می باشند.